Šta mi hoćemo?

Go down

Šta mi hoćemo?

Post  roncho on Tue Dec 07, 2010 4:27 am

Ja bi stan i parsto hiljada eura.

U vezi D&D-a, nemam pojma.
Često mi se igra, nekad ne. Često bih roleplayao, katkad nemam volje. Kad igram, htio bih DM-ovati. Kad DM-ujem, nakon par sessiona htio bih poubijati sve oko sebe. Ponekad mi pašu fajtovi, ponekad mi idu na živce.

Međutim, mogu dosta dobro artikulirati što ne želim.

  1. Ne želim, i to baš jako, potrošiti x sati vikenda na "D&D" ako session traje x/2 ili manje sati. Nemam ništa protiv trošenja 9 sati za 8 sati igranja, a poslije možemo u park ili van ili bilo gdje.
  2. Ne želim igrati osrednje sessione. Mislim na content, ne na kvalitetu DM-ovanja. Znam da ovo zvuči grubo, ali mislim da smo svi odigrali mase fight/putovanje/napili se u krčmi/kupili stvari/fight/putovanje/zaklon/fight... sessiona i da nam ih je dosta. Opisivanje i igranje putovanja s točke A na točku B više mi nije kul, makar bilo realno. Random encounteri, makar bili sastavni dio igre i blablabla, su mi najčešće nezanimljivi. (Zanimljivi su kad DM smisli nešto unaprijed, ali to onda više nije random encounter.)
  3. Ne želim igrati da se igra. Ako nas nema 3 ili 4, s napravljenim i spremnim likovima, ne pretjerano mamurnih, sposobnih doći u dogovoreno vrijeme na dogovoreno mjesto, i ako DM nije ugodno spreman, ne bih igrao. Imamo tradiciju dužu od 10 godina, i sumnjam da ćemo prestati igrati tek tako. Ali mislim da bismo mogli prestati igrati (ovu kampanju) ako se zareda par ajdmo-igrat-pod-svaku-cijenu sessiona.
  4. Ne želim statičnost. DMG (i pogotovo DMG 2) ima dosta zanimljivih ideja u vezi ovoga. Mislim da na području rađenja likova svi možemo učiti od Martina (Gigijeva i ova kampanja), jer napravio je dva potpuno različita i zanimljiva lika koja roleplaya na izvrstan (kajkavština i srpski), a nenametljiv način. Što se DM-a tiče, mislim da je ključno pitanje - kako je ovo što sam smislio drugačije od onoga na što smo navikli, s čim smo se već sustreli... Ne sjećam se da se dogodilo da je netko uveo nešto novo (čudan monster, čudno mjesto za tući se, čudan dungeon/puzzle...), a da smo bili jako (ili uopće) razočarani. Slično vrijedi za nas igrače, bilo bi mi super kad bi ponekad došao netko novi (npr. Priba za dungeon crawl, Kava za pijanku/gradski session, Horza za...nešto, Denis kad uzmogne), ali tu nisam za previše varijacije.
  5. Ne želim sidu. Ni bilo koju drugu bolest. Ni tumor. Pogotovo ne na mozgu. Ni cirozu jetre, ali tu se ne trudim baš. Jebiga.

Da se razumijemo, ja sam kao DM skrivio puno osrednjih sessiona i tjerao da se igra kad smo trebali svi otići kući...
I najviše sam naučio iz onoga što mi se nije svidjelo i iz onoga što ste mi vi rekli da vam se ne sviđa. I žao mi je što mi niste više govorili što vam se ne sviđa (kod mog DM-ovanja), evo Gigi je nešto spomenuo na zadnjem sessionu i fakat sam se zamislio kako to ispraviti i kakav to utjecaj ima na igrače.
Kaj vi mislite?

blah
kolko sam tog nasro
nemojte se uvrijedit nitko
idem spavat

E, i da ponovim kaj sam već napisao drugdje:

@Gigi, potpuno se slažem s tobom. Prvi problem je u tome što je puno lakše promijeniti pravilo nego sebe kao osobu. Svi bi bili sretniji kad bi ja manje prigovarao DM-u i manje usporavao radnju ponekad suvišnim roleplayom, kad bi Dario manje kasnio i manje se žalio, kad bi Trance prestao biti rules lawyer i powerplayer i počeo više roleplayati, kad bi Martin bio odmoran za svaki session i kad bi ti malo uštedio na gensu (makar tog problema nije bilo dok si bio DM). Mislim da smo svi svjesni ovih problema i da se trudimo ispraviti ih.
Što se tiče pravila, jedan od sržnih problema D&D-a jest što je fight - oriented. Fight je jedina situacija u kojoj svi igrači više - manje ravnopravno sudjeluju. Mi taj problem potenciramo igrajući fight - oriented kampanje. Da parafraziram Darija (ispravi me ako se ne sjećam dobro):
Nisam ja za čisti hack n' slash, ali nije D&D kazalište. Session u kojem nema bar jednog fighta nije dobar session.

Dario je drugi najroleplay - oriented lik u našoj skupini! A ne sudjeluju li svi u roleplayu kao challengeu (npr. avantura na dvoru sa spletkama i zagonetkama...) takvu avanturu nema baš smisla igrati. Problem je i što u praksi jedan do dva lika imaju social skillove, a scout/investigator skillove imaju samo high - skill point klase.
Da zaključim, osebujnost likova o kojoj ti govoriš dolazi do izražaja samo u ne - fight situacijama, koje je teško prilagoditi svim igračima i svim likovima (a i zainteresiranost je upitna, sjeti se entuzijazma oko adv. logova). Tako da su jedina in - game varijable koje možemo mijenjati kako bi potencijalno poboljšali D&D pravila.

Osobno, mislim da bi mi svi jako napredovali kao igrači kad bi probali sljedeće:
a. Odigrali kratku avanturu usmjerenu na roleplay s vrlo malo fighta i mnogo važne interakcije s NPC-ima (to planiram voditi za par tjedana)
b. Odigrali jednu old - school D&D avanturu/kampanju (malo je komplicirano objasniti što je to, dovoljno je reći da je jako nepošteno)
c. Odigrali jednu avanturu u game - sustavu različitom od D&D-a (predlažem Call of Cthulhu, to je atmosferična horror mystery - solving igra s vrlo jednostavnim pravilima, gdje je osebunost likova najvažnija stvar)

Eto!

ujebote kolko teksta
nikom se neće dat čitat
avatar
roncho
Admin

Posts : 48
Join date : 2010-11-21
Age : 32

View user profile http://tamniceizmajevi.forumcroatian.com

Back to top Go down

Re: Šta mi hoćemo?

Post  Gigi on Tue Dec 07, 2010 2:19 pm

nesjecam se kaj sam to reko na zadnjem seši? need refresher

mislim da tvoj nezadovoljstvo ponajprije proizlazi iz loše organizacije zadnjeg seše pa se to proširilo na ostalo, i neznam, mislim da nebi imao takav generički filing da je tajming bio normalan, meni je i zadnji sešo bio zabavan-pogotovo kada smo dobili ciganče i svjetlecu sjekiru u party(hail to the bright axe). sunny

Jednostavno ne ocekujem da ce svaki sešo biti ultra dobar ko prvi sešo ove kampanje-s tim sam se pomirio prije 3/4 godine...
a moram priznat da iako nismo prvih sat vremena nikaj radili(trance, ronca i ja) meni je bilo zabavno slušat darieve ciganske ideje/đemale/đurđevdane i pribine fajt optimizacije...

ono što sam skužio kod svog igranja-poboljša mi se roleplay sa malikce veceom kolicinom alkohola. barem se meni tak cini pirat
avatar
Gigi

Posts : 33
Join date : 2010-11-23
Age : 34
Location : Svugdje

View user profile

Back to top Go down

Re: Šta mi hoćemo?

Post  Trance on Tue Dec 07, 2010 6:05 pm

tldr

sad ozbiljno Laughing

Moram priznat da sam najviše kriv za "generičnost" zadnjeg sessiona jer me ubilo u pojam cjelodnevno prejebavanje oko gdje/kad/kako i koliko ljudi bu bilo na sessionu pa nisam gurao priču naprijed jačim tempom jer je bilo po meni zabavnije ubacit još jedan fight.

Slažem se da bi bilo bolje ako se ponovi nedjeljni slučaj odkantat session i reć ajmo na pivu, više sreće drugi put.

@gigi, svi više-manje dobiju veću količino RP-a sa većim promilima jocolor

avatar
Trance

Posts : 25
Join date : 2010-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Šta mi hoćemo?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum